Mindfulness ve Bilim

Mindfulness ve Bilim

Son 40 yılda mindfulness, herkesin dikkatini çeken bir konu haline geldi. Bunun sonucu olarak hakkında yapılan çalışmaların sayısı giderek arttı ve etkisi olabileceği konular yakından incelenmeye başladı. Fiziksel ve psikolojik birçok durumda etkisi olan mindfulness; herkes için yararlı mı, gerçekten işe yarıyor mu, kültürel farklılıklar var mı gibi soruların odak noktası oldu. Araştırmalar, en az sekiz haftalık mindfulness pratiğinin sonucunda, mindfulness’ın anksiyeteyi ve depresyonu azaltabileceğini, bağışıklık sisteminizi güçlendirebileceğini, ağrıyı yönetmenize yardımcı olabileceğini, sağlıksız alışkanlıklardan ve bağımlılıklardan kurtulmanıza, uykusuzluğu yatıştırmanıza, yüksek tansiyonu düşürmenize ve hatta beyninizin yapısını ve işlevini olumlu yönde değiştirebileceğini ortaya koymaktadır.

Hatırlamakta fayda var,

Mindfulness, tam olarak mevcut olma, nerede olduğumuzun ve ne yaptığımızın farkında olma ve çevremizde olup bitenlere karşı dikkatini verebilme gibi temel insani bir yetenektir.

Meditasyon, şimdiki anı silmek değil, araştırmaktır. Meditasyon yaptığımızda, zihnimizin işleyişine giriyor: duyularımıza ve düşüncelerimize odaklanıyoruz.

Mindfulness meditasyonu, zihnin işleyişinin yargılamasını askıya almamızı ve o anda neler olduğuna dair doğal merakımızı açığa çıkarmamızı, her an kendimize ve başkalarına sıcaklık ve nezaketle davranmamıza izin vermemizi ister. Bu kulağa bazılarına anlamsız, hatta biraz tuhaf gelebilir, ancak araştırmalar, kendimizi ve çevremizi; yargılamadan ve şefkatle gözlemlemek için bu insan kapasitesini geliştirmenin iyi oluş halimiz üzerinde derin ve besleyici etkileri olduğunu gösteriyor.

Mindfulness Temelli Müdahalelerin Bilimi

Mindfulness çalışmaları 1979 yılında Massachusetts Üniversitesi (UMass) Tıp Fakültesi bünyesindeki Stres Azaltma Kliniği’nde, Dr. Jon Kabat-Zinn tarafından kadim doğu kültürünün bilimsellikle harmanlaması ile geliştirilmiştir. O dönemden beri 25.000’den fazla insan, Jon Kabat Zinn’in mindfulness olarak bilinen çığır açan çok haftalık programını tamamladı. Mindfulness Temelli Stres Azaltma programı, ağrı ve hatta kronik hastalıklarla başa çıkma becerilerini geliştirmeyi öğretti. Zinn, tıbbi bir ortamda hastalara mindfulness meditasyonunun temel ilkelerini uyguladı ve MBSR programını kronik hastalıklar ve ağrı gibi tıbbi durumların acısını hafifletmede etkili olduğunu kanıtladı. MBSR, mindfulness temelli müdahalelere yönelik araştırmalar için altın standart haline geldi. 2002’de, Depresyon için Mindfulness Temelli Bilişsel Terapi: Nüksü Önlemeye Yeni Bir Yaklaşım ortaya çıktı. MBCT’nin güvenilirliği, devam eden araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bunların en önemlisi, MBCT’nin tekrarlayan depresyondan mustarip hastalar arasında nüks oranlarını% 50 azalttığını gösteren iki randomize klinik araştırmadır (2000 ve 2008’de The Journal of Consulting and Clinical Psychology’de yayınlanmıştır). Başka bir araştırmanın sonucu olarak, ilacın azaltılmasının MBCT ile birleştirilmesinin, devam eden ilaç dozu kadar etkili olduğunu göstermektedir.

Mindfulness’ın Etkileri Nelerdir?

Düşüncelerimiz ve davranışlarımız üzerinde sandığımızdan daha fazla kontrole sahibiz. Beyin tekrar edilen duruma kendi kendine uyum sağlar ve bu uyum sağlama işlemine otomatik pilot adı verilir. Beynin işlevini ve genel sağlığı artırmak için kasıtlı olarak otomatik pilotun aksine işler yapmak belirli sinir yollarını uyandıracak, güçlendirecek ve hatta yeniden düzenlenmesine katkı sağlayacaktır. Günlük işlerinizde baskın olmayan elinizi kullanmayı deneyin, eğer sağ eliniz baskın ise sol elinizle diş fırçalamak sizin için nasıl bir deneyim olacak keşfedin!

Odak noktamızı, bilinçli olarak farkındalık pratiğine yerleştirdiğimizde, uygulama sırasında benzersiz bir beyin aktivasyonu durumu başlatırız. Tekrarlar dâhilinde, kasıtlı olarak yaratılan bu durum, beyin işlevi ve yapısında uzun vadeli değişikliklere neden olan kalıcı bir özellik haline gelebilir. Bu, nöroplastisitenin temel bir özelliğidir. Nöroplastisite deneyimlerimize yanıt olarak beynin değişim göstermesidir. Tekrarladığımız alışkanlıklarımız, beynin işleyişinde bir değişiklik oluşumunu destekler. Beyinde sağlanan bu esneklik hayatımızın her anı için bize yardımcı olacak bir beceri geliştirmemizi sağlar: Kabul. Bir durumu, olayı olduğu gibi yargısızca kabul etmek o anda atılmış olan en önemli adımdır. Kabul etmek değişimi, başa çıkmayı destekler. Kabul etmek, değişime karşı olmak veya başa çıkmak için çalışmamak değildir kabul etmek o durumla savaşmamaktır.

Mindfulness çalışmaları hakkında akıllarda oluşan bir diğer soru da, bu çalışmalarda, fark yaratan, değişikliği sağlayan “etken maddenin” ne olduğudur. Doğal olarak, her şeyi geride bırakarak şimdi ve burada olmaya odaklanılan pratikler, yaşamın streslerini yansıtmak, şiir dinlemek ve yoga yapmak için başkalarıyla bir araya gelme deneyiminin her biri; mindfulness’ın bilimsel olarak kanıtlanmış sonuçlarda fark yaratan bileşenler oldukları bulunmuştur. Fakat MBSR programının olumlu sonuçlarında meditasyon hangi özel rolü oynar? Kabat-Zinn ve arkadaşlarının yürüttüğü bir çalışma sonucunda, sedef hastalığı için ışık tedavisi sırasında mindfulness meditasyonu uygulayanların, kronik cilt rahatsızlığı için iyileşme hızının dört katı hızlı olduğu sonucu bulunmuştur. Uzun vadeli iyileştirmelerin farkındalık uygulamasıyla ilişkili olduğunu ve sadece bir grup olarak yansıtıcı bir şekilde bir araya gelmenin etkisi olmadığını doğrulayan tekrarlanan çalışmaları doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulacaktır.

Referanslar

Kabat-Zinn, J., Wheeler, E., Light, T., Skillings, A., Scharf, M. J., Cropley, T. G., … & Bernhard, J. D. (1998). Influence of a mindfulness meditation-based stress reduction intervention on rates of skin clearing in patients with moderate to severe psoriasis undergoing photo therapy (UVB) and photochemotherapy (PUVA). Psychosomatic medicine60(5), 625-632.

Teasdale, J. D., Segal, Z. V., Williams, J. M. G., Ridgeway, V. A., Soulsby, J. M., & Lau, M. A. (2000). Prevention of relapse/recurrence in major depression by mindfulness-based cognitive therapy. Journal of consulting and clinical psychology68(4), 615.

Williams, J. M. G., Russell, I., & Russell, D. (2008). Mindfulness-based cognitive therapy: Further issues in current evidence and future research. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 76(3), 524–529. https://doi.org/10.1037/0022-006X.76.3.524

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir