Mindfulness Nedir?
Mindfulness Nedir?
Mindfulness basitçe, şimdi ve burada olmak; düşüncelerin ve duyguların farkında olmak olarak tanımlanır. Açıklamak gerekirse mindulness, yorumlamadan veya yargılamadan, o anda neler olduğunu, hangi duyularınızın uyarıldığını ve ne hissettiğinizi yoğun bir şekilde fark etmeye odaklandığınız bir pratiktir. Bedeni ve zihni rahatlatmak ve stresi azaltmaya yardımcı olmak için nefes almaya odaklanan pratikleri içerir.
Her gün kullandığınız toplu taşımada, belki otobüs yolculuğunuz sırasında gördüğünüz yerlerin, geçtiğiniz sokakların ne kadar farkındasınız? Her gün aynı yollardan geçmek, aynı şeyleri yapmak, aynı yerlere gitmek zihnimizi otomatik pilota geçmesine sebep oluyor. Zihnimiz otomatik olarak o otobüse bindikten sonra hangi yoldan geçeceğini, o yolculuk sırasında neler olduğunu bildiğini varsaydığı için o yollara artık odaklanma ihtiyacı hissetmiyor.
Dikkatini bilerek ve isteyerek verme pratiği olan Mindfulness her insanın sahip olduğu bir beceridir. Sürekli tekrarlamadığımız her becerinin köreleceği gibi, mindfulness becerimizi de yoğun çalışma temposu, şehir hayatının hızı ve hayatın koşuşturmacası içinde körelebilir.
Mindfulness Uygulama Yöntemleri
Mindfulness, herkesin sahip olduğu bir beceri olsa da geliştirmek için farklı tekniklere başvurulabilirsiniz. Mindfulness aslında temelde her an yapabileceğiniz bir uygulamadır; bu da mindfulness’ı uygulamaya geçirmeyi kolaylaştırır.
Oturarak, uzanarak, yürüyerek, ayakta durarak ve hatta hareket ederek meditasyon yapabilir, bu sayede mindfulness becerilerinizi geliştirmek için bir adım atabilirsiniz.
Günlük yaşama eklediğiniz kısa mindfulness anları, günlük hayatın temposu içerisinde farkındalıkla aldığınız bir nefesin, duraksayıp zihninizde oluşan düşüncelerin sadece düşünce olduğunu kabul ederek odaklanmanız gereken işe odaklanarak da mindfulness pratiği yapmış olursunuz.
Meditasyon, yoga ve/veya spor yaparken, zihninizde oluşan günlük hayatın problemlerini çözmeye çalışmanın yanı sıra bedeninize odaklanmak, hangi kaslarınızı hissettiğinizi, hangi hareketlerde zorlandığınızı fark ederek yapmanız da mindfulness becerinizi geliştirir.
Mindfulness Hakkında 6 Gerçek
- Mindfulness karanlık, gizemli bir yolculuk değildir.
Mindfulness, karanlık ve gizemli bir yolculuk olmamasının aksine tanıdık ve bildiğimiz bir durumdur. Sadece pratik etmek, günlük hayatımıza katmak için farklı egzersizler ve alıştırmalar öğretilir. Mindfulness aslında sadece şimdi ve burada olmaktır.
- Mindfulness yaptığımız özel bir şey değildir.
Zaten şimdi ve burada olma kapasitesine sahip olduğumuz için yaptığımız özel bir şey yoktur. Temelde hayatımızda majör değişiklikler gerektirmeyen bir durumdur.
- Değişime ihtiyacınız yok.
Çoğu zaman mindfulness’ın bir değişim yolculuğuna ve bu yolcuğun sonunda mucizenin gerçekleşip değişimin sağlanacağına inanılabilir ya da mindful olmaya başlamak için bir değişime ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Bunların hiçbirine ihtiyacınız yok. Mindful olmak için, tek ihtiyacınız nefesinize odaklanmanız, çünkü nefes sadece şimdide alınır.
- Mindfulness bir yaşam tarzı.
Mindfulness, hayatınıza farkındalığı dahil eden bir pratiktir. Günlük rutininize çok kısa süreler halinde olarak bile dahil ettiğinizde hayatınızı daha iyi hale getirir.
- Mindfulness, bilimsel kanıtlara dayalı bir tekniktir.
Mindfulness üzerine yapılmış binlerce ampirik çalışmaya ulaşabilirsiniz. Bu konu Doğu’da ele alınan bir kültürün pratiği olduğu kadar Batı’da ele alınan bilimin bir parçası ve günden güne yapılan araştırmaların sayısı artmaktadır.
- Yeniliklere fırsat sunar.
Gelişen dünyamızda artan karmaşıklığı ve hayatın belirsizliği ile uğraşırken, farkındalık bizi uzlaşmaz görünen sorunlara etkili, esnek ve düşük maliyetli yanıtlara götürebilir.
Midnfulness’ın Yararları Nelerdir?
Mindfulness stresi azaltmanıza yardımcı olur. Farkındalıkla odaklandığınız işler sayesinde performansı artırır, kendi zihnimize farkındalıkla, yargısız bir şekilde gözlemleyerek iç görü kazanırız.
Mindfulness meditasyonu bize yaşamlarımızda yargılamayı askıya alabildiğimiz ve zihnin işleyişi hakkındaki doğal merakımızı açığa çıkarabildiğimiz, deneyimlerimize sıcaklık ve nezaketle yaklaşarak kendimize ve başkalarına yaklaştığımız bir zaman verir.
Tıp öğrencileri arasında yapılan, 8 haftalık bir MBSR eğitimine katılan öğrencilerin eğitimden sonra anksiyete ve depresyon semptomlarını raporlamadıkları sonucu bulunmuştur. Aynı çalışmada MBSR eğitimine katılan tıp öğrencilerinde stres, kaygı ve yorgunluk dahil olmak üzere toplam duygu-durum bozukluğunu azalttığı gösterilmiştir.
2005 yılında Amerika’da gerçekleşen Katrina Kasırgasından sonra gerçekleştirilen 8 haftalık programların kişilerin deneyimlediği travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ve anksiyete semptomlarında azalma görülmesini sağlamıştır.
Ruh sağlığı çalışanları üzerindeki etkisi incelendiğinde, mindfulness pratiğinin terapistlerin deneyimlerini danışanlarının deneyimlerinden ayırt etme becerilerini olumlu yönde etkileyebileceğini, terapistlerin danışanlarla yaptıkları işlerde anlaşılırlığı artırabileceğini ve terapistlerin kendi iç-görülerini geliştirmelerine yardımcı olabileceğini öne sürdü.
Mindfulness’ın ayrıca sabrı, minnettarlığı ve beden farkındalığını artırdığı da bulgular arasındadır.
Kaynakça:
Davis, D. M., & Hayes, J. A. (2011). What are the benefits of mindfulness? A practice review of psychotherapy-related research. Psychotherapy, 48(2), 198.
Rothaupt, J. W., & Morgan, M. M. (2007). Counselors’ and counselor educators’ practice of mindfulness: A qualitative inquiry. Counseling & Values, 52, 40 –54.
Shapiro, S. L., Brown, K., & Biegel, G. (2007). Self-care for health professionals: Effects of MBSR on the mental of therapists in training. Training and Education in Professional Psychology, 1(2), 105-115.
Tang, Y. Y., Ma, Y., Fan, Y., Feng, H., Wang, J., Feng, S., … & Fan, M. (2009). Central and autonomic nervous system interaction is altered by short-term meditation. Proceedings of the national Academy of Sciences, 106(22), 8865-8870.
Waelde, L. C., Uddo, M., Marquett, R., Ropelato, M., Freightman, S., Pardo, A., & Salazar, J. (2008). A pilot study of meditation for mental health workers following Hurricane Katrina. Journal of Traumatic Stress, 21(5), 497-500.
Yazan: Esra Nur Çalışkan